Het Arkels Visserskoor

Geschiedenis van Arkel

\

Homepage

Wie zijn wij

Geschiedenis

Kijk en luister

Onze agenda

Bestuur

Contact

Repertoire

Arkels historie

Ons gastenboek

Andere links

 Arkels armory

Arkel is een plaatsje gelegen aan de rand van de waterrijke "Alblasserwaard" die wordt omsloten door de rivieren Merwede en Lek en de veel kleinere en prachtige Linge. Kortom een gebied waar men veel met water heeft te maken. De geschiedenis van Arkel is nauw verweven met die van de nabij gelegen vestingstad Gorinchem.
De heren van Arkel maakten in de middeleeuwen de dienst uit in die stad.

De gemeentewapens van vele omringende gemeenten droegen en dragen de kenmerken van het wapen van de heren van Arkel, nl 2 naar boven en beneden gekanteelde rode balken. Dit kenmerk vindt men terug in vele wapens van adelijke families tot in de zeer wijde omgeving. Hieruit blijkt dat de invloed van de Arkels in die tijd aanzienlijk was.
Een bijzonder kenmerk in het gemeente wapen van Arkel is de witte zwaan. Hierover zijn veel verhalen in omloop die echter nergens op slaan, de witte zwaan is nl. ingevoerd na een huwelijk met een lid van het huis van Kleef.

Arkel is wel een oud dorp. Er zijn documenten gevonden uit 983 nc waarin Arkel (Arclo) wordt genoemd. De oorspronkelijke locatie lag wat meer naar het zuiden in de nabijheid van de koepelkerk.

website:©Ab Net